Hagibor

Rodinný dům za Prahou nebo byt v Praze?

Uvažujete o koupi nemovitosti a rozhodujete se, zda zvolit byt v Praze nebo rodinný dům za Prahou? Ano, cenová relace uvedených nemovitostí v těchto lokalitách je velmi podobná, ovšem každá varianta má svá pro a proti, které není vhodné opomínat.

Ať už se nakonec přikloníte k možnosti rodinného domu za Prahou nebo bytu v naší metropoli, je nutné podotknout, že nedůležitější je vše důkladně zvážit. Prvotní představa o budoucnosti totiž může být za několik let úplně jiná.

 

Rodinný domek se zahradou za Prahou

Mít svůj vlastní domeček se zahradou za městem je snem mnohých. Nemusíte se obávat žádných hlučných sousedů či protivného správce bytového domu. Máte svou zahrádku, klid, v okolí kouzelnou přírodu a této celé idylické představě nahrává také cena. Ta je v těchto lokalitách velmi atraktivní. Není divu, že rodinný dům v klidném prostředí čím dál více láká rodiny s dětmi a starší páry.

Ač se ale může na první pohled zdát dům za Prahou jako jasná volba, je nutné podotknout, že i tato možnost s sebou přináší mnoho nevýhod. Na velké nákupy musíte dojíždět do města a děti vozit do škol či na kroužky. Kulturní a sportovní vyžití, krom běhu či procházek kolem lesa, je také nulové a nevlastníte-li automobil, potom jste zcela odkázáni na hromadnou dopravu. A právě tento fakt by mohl být největším kamenem úrazu.

Menší byt v centru hlavního města

Pokud patří k těm, kteří bez dostatečného občanského vyžití, nemohou fungovat, pak je pro vás jasnou volbou byt v Praze. Denně máte možnost zajít si do divadla, na koncert, do kina nebo si zasportovat v jednom z místních fitness center. Nákupy obstaráte pomalu i o půlnoci a na jídlo si můžete zajít do nespočtu restaurací. Navíc bydlíte-li v bytě, pak vás nečeká žádná velká starost v podobě údržby okolí domu či zahrady. Možná i právě proto volí koupi bytu především mladé nesezdané páry.

Ovšem i varianta bydlení v Praze s sebou nese také několik negativ, které je nutné zmínit. Například cena bytů je stejná nebo mnohdy vyšší než domku za Prahou, i přestože máte méně prostoru a občas protivné sousedy. Nemluvě o tom, že k tomu všemu musíte připočítat také hluk, zhoršený stav ovzduší a minimum přírody.

 

Obě varianty tedy s sebou nesou několik výhod, stejně tak jako několik nevýhod. Při rozhodování je vhodné myslet především na budoucnost a brát v potaz na jak dlouhou dobu nemovitost kupujete. Ale rozhodnutí, zda raději klid menšího města či ruch ulice je nakonec stejně pouze na vás.

Doporučujeme: novostavby Prahadeveloperské projekty Prahamezonetový byt Prahapůdní byty Prahabyt s terasou Prahaloftový byt Praha - byty bez realitky - byt s předzahrádkou Praha - pronájem bytu praha

Copyright © 2024

Provozovatelem tohoto serveru je MAFRA, a.s., se sídlem Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČO: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328.

1.221 sec